En tèrmes eraldics, la crotz de Tolosa, o crotz del Lengadòc o enquera crotz occitana, es una crotz grèca (amb las brancas egalas), sas extremitats son en fòrma de ponhada de clau (medievala) e pòrtan caduna 3 pèrlas d’or.Apareis amb lo sagèl de Ramond VI en 1211 e serà totjorn utilisada puèi per los comtes de Tolosa. S’impausarà dins tot lo ranvèrs tolosan a la debuta del sègle XIII e figurarà a comptar d’aquí sus las armas de la vila de Tolosa, puèi sus las del Lengadòc del sègle XIV al sègle XVIII.Òm pòt la veire sul logò de la region Miegjorn-Pirenèus, sul blason de Tolosa, e de nombrosas autras vilas, dins las manifestacions culturalas, esportivas, socialas... Quò es la crotz dels comtes de Tolosa, la crotz del Marquesat de Provença, la crotz del Lengadòc, mas òm la tròba tanben en Catalonha, dins la Val d’Aran, dins lo nòrd d’Itàlia e plan mai lonh enquera.Los ipotèsis sus son origina son divèrsas, qualques còps complementàrias, qualques còps contradictòrias. La recèrca de la significacion simbolica de la crotz e de sas dotze pometas s’inscriu dins la dralha dels mites fondators de l’Umanitat. Al començament, una simpla ròda solara amb dotze rais, cadun boletat a son extremitat, simbolisan los dotze ostals del zodiac. Als sègles XII e XIII, los letrats vesián dins aquela figuracion lo Crist crucifiat entorat de sos dotze apòstols. Coneissèm pas las rasons de la causida facha per los comtes de Tolosa e podèm pas conéisser, per lo moment, l’origina vertadièra de la crotz occitana. Mas fin finala, pauc impòrta son origina : l’essencial es que siá uèi un formidable simbòl d’estacament e d’obertura !

Publicado por MMV lunes, 5 de octubre de 2009

7 comentarios

  1. Occitania Says:
  2. Si aixó està escrit en occità a mi no em cap cap duda de que el català provè de l'occità. De fet ara mateix es el meu pensament en lo referit a l'occità i el seu dialecte, el català.

    Vixquen els Paissos Occitans!

     
  3. Ninot Says:
  4. Bueno, bueno, bueno... parece ser que aqui tenemos un problema, verdad Houston?
    (Houston es Cataluña)

    Como explicais esto de un lado y el anexionismo de las lenguas Valenciana y Mallorquina de otro?
    Me da mucho que pensar...

     
  5. Palleter Says:
  6. Mare meua! Açó es la mateixa llengua que se parla en Barcelona, Taragona, Girona o Lleida!
    Segur que el català provè de l'occitá.

     
  7. Requena Says:
  8. El catalan es un dialecto del Occitano.

     
  9. Catedrático Says:
  10. El Rei Jaime I El Conquistador nació en Montpelier, ciudad occitana donde se habla uno de sus dialectos: el Llenguadocià o Languedoc, por la Lengua de Oc.

     
  11. Andronicus Says:
  12. Sembla que heu descobert Amèrica, oi?

    Us adoneu de que ningú amb dos dits de front i una mica d'estudis d'història o filologia negaria que el català i l'occità moderns són "dialectes" de la mateixa llengua occitana que es parlava a les valls pirenaiques i a la Catalunya Vella?

    Enlloc de posar cara d'enfadats cada cop que us expliquen que els catalans neguem l'existència de la llengua valenciana, que cremem senyeres coronades i que ens menjem els nens valencians amb tomàquet i allioli, molesteu-vos a venir i parlar amb la gent, a llegir què diuen els cercles acadèmics, enlloc d'escoltar el que un extremista selecciona per fer-vos bullir la sang.

     
  13. Anónimo Says:
  14. Té certa versemblança amb lo català antic i es nota que són llengües germanes, són els parents vius més pròxims que es tenen un respecte l'altre. Però de veritat penseu que això s'assembla més al català o al valència que aquest dos últims entre ells? Tota coincidència amb lo català, inclòs el tortosí, el que parla un servidor (ni nacionalista i menys pancatalanista), que és quasi igual en la seva totalitat amb el parlar de Castelló i més cap abaix encara, totes les varietat del català occidental vamos, és pura casualitat i coincidència; com per si exemple uns micos es posen a colpejar les lletres d'un teclat d'ordinador i escriuen per casualitat còsmica un paràgraf de Tirant lo Blanc, per dir alguna cosa. Perquè no em passeu una mica de la merda que fumeu haveu-re si puc flipar tant jo també?

     

Publicar un comentario